Да ли Русија треба да уништи Америку?

Д
Владимир Жириновски позвао је руског председника Владимира Путина да искористи то што Русија има предност у нуклеарном наоружању и уништи Америку – пре него што Америка произведе оружје са којим ће да уништи Русију. Да ли је председник Путин жртва заблуде која може да буде фатална за руски народ, као и за милијарде људи, да Американци неће да изведу нуклеарни напад на Русију јер на тај начин ризикују животе америчких грађана?
Уистину, америчкој капиталистичкој олигархији није стало до америчког народа. Амерички „јестребови“, који чине кичму америчке војне индустрије која влада Америком, не крију да је уништење преко 100 милиона америчких грађана у могућем нуклеарном рату „прихватљив ризик“ – уколико подразумева уништење руског и свих других народа који могу да се супротставе америчкој империјалистичкој политици. Руководећи се илузијама које се заснивају на њиховом елитистичком статусу и новцу, амерички капиталисти ужурбано граде подземна склоништа убеђени да ће им она омогућити да преживе нуклеарну катастрофу.
Америка је рањена звер. Пропадање америчке империје и њени деструктивни војни потенцијали условљавају спремност америчких капиталиста да униште „супарнике“ и „вишак човечанства“ и да присвоје светске енергетске, сировинске, прехранбене и водне ресурсе. За тако нешто нису више неопходни милиони војника, већ деструктивна војна техника, као и биолошка средства која могу да усмрте милијарде беспомоћних.
Људима који поштују друге људе и којима је стало до опстанка живота на Земљи је сулудо да се неко залаже за употребу нуклеарног оружја – што ће довести до уништења света. Уистину, нуклеарно оружје само је једно од средстава са којим може бити уништен живот на Земљи. Капитализам се заснива на екоцидном тероризму. То је суштина „потрошачког друштва“ – завршне фазе у развоју капитализма. Да ли се руководе разумом они који уништавају сваки део планете да би увећали свој капитал? Да ли се руководе разумом они који су од медицине и фармације створили средство за уништење људи? Да ли се руководе разумом они који годишње униште милијарду тона хране – да би се очувале цене на тржишту и омогућило даље функционисање владајућег поретка? Само у Немачкој годишње буде убијено преко 13 милиона свиња – да би се очувале цене меса! У току је капиталистичка апокалипса. Човечанство се приближава еколошком граничнику после кога је његова судбина запечаћена.
Све већи број људи који су жртве капиталистичког ништавила не само да нису заинтересовани за опстанак света, већ прижељкују његово уништење. За њих је постојећи свет извор несреће и у његовом уништењу виде компензацију за патњу коју свакодневно доживљавају. Као тоталитарни поредак деструкције капитализам производи не само деструктивну идеолошку сферу, већ и ментално поремећене људе који уништење живота прихватају као неминовност. „Потрошачко друштво“ производи деструктивно лудило које је погонска снага развоја капитализма. Ништа не сме да има трајну вредност. Све мора да буде уништено – да би се створио нови простор на тржишту и тиме нова могућност за репродукцију капитала. Не разум који се заснива на поштовању људи као хуманих бића и живота на Земљи, већ „разум“ који се заснива на принципима „Паре не смрде!“ и „Уништи конкуренцију!“ – представља неприкосновени „начин мишљења“ са којим се руководи капиталистичка олигархија. Нема више будућности. Капитализам, оличен у америчкој империји, представља „крај историје“ (Фукујама).
Није само капитализам тај који путем деструктивног начина живота и одговарајуће идеолошке сфере ствара егзистенцијални фатализам и на тој основи егзистенцијални дефетизам. Све велике религије заговарају уништење живота на Земљи. Хришћански пророци у религиозном заносу предвиђају „пропаст света“. То је „божја воља“ и људима не преостаје друго него да се припреме за „судњи дан“. Фанатично се држећи илузије о постојању „небеског света“ и сводећи људе на зликовце и проклетнике они у уништењу света виде оно најбоље што може да се деси. Онима који униште човечанство врата раја биће широм отворена.
И многи научници, под утицајем све драматичнијег пропадања живота на Земљи, заступају мишљење да ће свет „ускоро пропасти“ и да човечанство може да опстане једино уколико благовремено колонизује неку другу планету. Планета Земља и милијарде људи осуђени су на нестанак.
Уништење Америке има историјско и егзистенцијално оправдање само уколико представља уништење капитализма и стварање могућности за настанак новог света. Без уништења капитализма свет ће и након евентуалног уништења Америке и даље да виси над егзистенцијалном провалијом коју ствара капитализам. Небитно је да ли светом владају амерички, кинески, енглески, руски, јапански или немачки капиталисти. Ништа се неће променити набоље уколико не буде укинуто „потрошачко друштво“ и створен привредни механизам који ће се заснивати на оплемењујућем односу према природи и на задовољавању истинских људских потреба. Ради се о стварању света у коме ће развој стваралачких способности људи бити основ опстанка човечанства а развој међуљудских односа најважнији критеријум прогреса.
Љубодраг Симоновић

O autoru

Administrator

Dodaj Komentar

Noviji tekstovi

Poslednji Komentari

Arhiva

Kategorije

Meta Linkovi

Pratite Ducijev rad i na fejsbuku